فهرست مطالب
Toggleزمان لازم برای ترک اعتیاد به کراک میتواند متفاوت باشد و به چندین عامل بستگی دارد. در اینجا به برخی از اصلیترین عواملی که در فرآیند ترک اعتیاد نقش دارند اشاره میکنیم:
مقدار مصرف کراک: افرادی که مقادیر زیادی کراک مصرف میکنند ممکن است با چالشهای بیشتری هنگام ترک روبرو شوند و علائم شدیدتری را تجربه کنند.
طول دوره مصرف: افرادی که برای دورههای طولانیتری به مصرف کراک پرداختهاند، ممکن است فرآیند ترک برای آنها دشوارتر باشد.
وضعیت سلامت جسمانی: سلامت جسمانی فرد میتواند بر قدرت و توانایی او در مواجهه با علائم ترک و روند بهبودی تأثیرگذار باشد.
وضعیت سلامت روانی: سلامت روانی فرد میتواند در مدیریت چالشهای مرتبط با ترک اعتیاد و حفظ وضعیت عاری از مواد مخدر مؤثر باشد.
پشتیبانی اجتماعی: حمایت از سوی خانواده و دوستان میتواند در ترک اعتیاد و حفظ یک زندگی بدون اعتیاد به کراک کمککننده باشد.
به طور کلی، علائم ترک اعتیاد به کراک ممکن است از چند روز تا چند هفته پس از توقف مصرف ظاهر شوند و ممکن است برای مدتی تا چند ماه ادامه یابند. این فرآیند میتواند به تدریج و با حمایت مناسب بهبود یابد.
اگر فرد به طور ناگهانی مصرف کراک را متوقف کند یا میزان استفاده از آن را کاهش دهد، علائم ناخوشایندی را تجربه خواهد کرد که به آنها علائم ترک کراک میگویند. این علائم شامل موارد زیر است.
اختلال در خواب
مشکلات تنفسی
افزایش فشارخون و ناهماهنگی در ضربان قلب
نشانههای روحی و روانی ترک کراک
ترک کراک روشهای متفاوتی برای درمان دارد. برای ترک کراک، اصلیترین روش استفاده از ترکیب دو روش درمانی فیزیولوژیک یا سمزدایی و روانشناختی یا جلسات مشاوره و بازپروری است. بسیاری از افرادی که خودشان یا یکی از نزدیکانشان تجربه ترک کراک را داشتهاند، با این مشکل روبرو شدهاند که فرد پس از مدتی دوباره شروع به مصرف مواد مخدر میکند.
این مسئله بیشتر به این دلیل است که بسیاری از افراد درمانهای جسمانی و استفاده از دارو را به معنی کامل ترک اعتیاد میدانند و به درمان وابستگیهای روانی توجه کافی نمیکنند. حفظ وابستگیهای روانی و عدم توجه به درمان آنها باعث میشود که با برداشتن فشارهای اجتماعی، فرد دوباره تمایل به مصرف را در خود احساس کند و به مرور زمان توانایی مقابله با این تمایل را از دست میدهد.
از جمله مهمترین تکنیکهایی که در درمان روانی اعتیاد به کراک استفاده میشود،شامل موارد زیر میباشد:
افزایش دانش
گام اول در درمان وابستگی به مواد مخدر، افزایش دانش فرد است؛ افراد معتاد و خانوادههای آنها باید درباره نوع ماده مخدر و روشهای تأثیرگذاری آن بر بدن و ذهن فرد، اطلاعات جامعی داشته باشند. زیرا هر چه دانش شما در مورد یک موضوع بیشتر باشد، توانایی بیشتری در مدیریت آن خواهید داشت.
مدیریت تمایل به مصرف
در طول جلسات رواندرمانی برای ترک استفاده از کراک، فرد با وسوسههای مصرف مجدد و راههای مقابله با آن آشنا میشود. به عنوان مثال، از او خواسته میشود که شرایطی که باعث افزایش تمایل به مصرف مجدد میشوند را تشخیص دهد و سپس برای مقاومت در برابر آنها برنامهریزی کند.
تشخیص علل اساسی برای ترک کراک
در میانهی درمان روانشناسی برای ترک کراک، درمانگر به دنبال علل اساسی گرایش فرد به شروع استفاده از مواد مخدر میگردد و به بیمار کمک میکند تا با حذف این علل، احتمال بازگشت به مصرف مواد مخدر را کاهش دهد. به عنوان مثال، ممکن است احساس تنهایی و افسردگی عاملی باشد که فرد را به سمت مصرف کراک سوق داده زیرا این ماده باعث افزایش اعتماد به نفس و تلاش برای ایجاد ارتباط با دیگران میشود. در این موقعیت، درمانگر به بیمار راههای مناسبی را برای ایجاد ارتباطات اجتماعی آموزش میدهد تا نیازی به استفاده از مواد مخدر برای دستیابی به این هدف نباشد.
رفع مشکلات جانبی | ترک کراک
اعتیاد به کراک یا هر ماده مخدر دیگری میتواند باعث ایجاد مشکلات متعددی در زندگی فرد شود. افراد معتاد معمولاً وضعیت شغلی یا تحصیلی خود را از دست میدهند و علاوه بر این، با مشکلات فراوانی در روابط خانوادگی و اجتماعی مواجه میشوند. روانشناسان به فرد کمک میکنند تا به تدریج مشکلاتی که به علت اعتیاد در زندگی او پیش آمده است را حل و فصل کند و دوباره به شرایط مناسب زندگی برگردد.
درمان خانوادگی برای ترک کراک
طلاق، فروپاشی خانواده و یا رد شدن توسط اعضای خانواده و نزدیکان، از مشکلات متداولی است که معتادان به کراک با آن مواجه میشوند. علاوه بر این، خانواده این افراد معمولاً با آسیبهای روانی فراوانی روبرو میشوند. رفتارهای نامناسب فرد معتاد با خانواده، مشکلات مالی و قانونی که به دلیل اعتیاد برای فرد به وجود میآید و بسیاری از مسائل دیگر، از جمله عواملی هستند که باعث ایجاد بیماریهای روانی در اعضای خانواده و بهویژه کودکان میشوند. به همین دلیل، یکی از موضوعاتی که در جلسات رواندرمانی مورد توجه قرار میگیرد، درمان خانوادگی است.
در درمان خانوادگی برای ترک کراک، ابتدا آگاهی خانواده در مورد کراک و عوارض اعتیاد به کراک آن افزایش مییابد و سپس به آنها آموخته میشود که چگونه با فرد معتاد به کراک روبرو شوند. علاوه بر این، برای بهبود مشکلات و شرایط پیشآمده در خانواده، به آنها کمک میشود و همچنین سلامت روان اعضای خانواده و مشکلات آنها نیز مورد بررسی و توجه قرار میگیرد.
نقش همراهان در ترک کراک
خانواده و همراهان افراد معتاد به کراک نقش مهمی در ترک یا ادامه مصرف کراک دارند. هرچه شما بتوانید بیشتر با وضعیت فرد معتاد همدلی کنید و با حمایت بیشتری با او روبرو شوید، احتمال تمایل او به ترک مواد مخدر افزایش مییابد. باید به یاد داشت که رد کردن و نادیده گرفتن فرد معتاد باعث میشود که او بیشتر در گرفتاری اعتیاد فرو رود. بنابراین، تا حد ممکن از دعوا و بحث و یا اشاره به ناتوانیهای فرد خودداری کنید.
پس از ترک کراک، فرد با واقعیت روبرو میشود که بسیاری از فرصتهای اجتماعی را به دلیل تاریخچه اعتیاد خود از دست داده است و ممکن است با مشکلات روانی زیادی مواجه شود. در این شرایط، همدلی و محبت شما میتواند عاملی برای انگیزه و تلاش فرد برای بهبود وضعیت خود باشد. اما اگر او احساس کند که حمایت و محبت شما را ندارد، با احتمال بیشتری مجدداً به مصرف مواد مخدر میپردازد.
با توجه به کلیت موضوع، روانشناسان پیشنهاد میکنند که خانواده افراد معتاد، حتی اگر فرد مایل به ترک اعتیاد نباشد، از جلسات مشاوره استفاده کنند. این جلسات به شما کمک میکند تا در شرایط فعلی، سلامت روان خود را حفظ کنید. علاوه بر این، اطلاعات مفیدی در مورد چگونگی برخورد با بیمار و تشویق او به ترک اعتیاد در اختیار شما قرار میدهد.
روشهای مؤثر برای پایان دادن به اعتیاد به کراک بر اساس شرایط فردی هر شخص، از جمله وضعیت جسمانی و روانی، توسط متخصصین بهداشت روان تعیین میگردد.
مدت زمان لازم برای ترک کراک متغیر است و بستگی به دوز مواد مصرفی و وضعیت سلامتی کلی فرد دارد، اما به طور کلی این دوره میتواند از یک هفته تا سه هفته متغیر باشد.